Persbericht: Creativiteit meten in de feces van een schrijver

Micha Wertheim
Fecesonderzoeker Chara de la Crotte (VUmc en NIN) gaat samen met schrijver Arnon Grunberg onderzoeken hoe zijn ontlasting zich onderschijt van die van stervelingen.

Grunberg, wiens ontlasting sinds 2005 bewaard wordt in de Universiteitsbibliotheek van Amsterdam, kwam samen met zijn uitgever op het idee om wetenschappers te laten kijken naar en ruiken aan zijn stoelgang.

Volgens Chara de la Crotte is het de uitgelezen kans om te kijken of de ontlasting van Grunberg ons iets kan leren over de verborgen bronnen van Grunbergs creativiteit. Het wetenschappelijke team waar Chara de la Crotte deel van uitmaakt, zal eigenschappen vastleggen die plaatsvinden tijdens het schrijf- en poepproces.

Literatuurwetenschappers vermoeden al langer dat er een overeenkomst bestaat tussen ontlasting en schrijven. Grunberg is de ideale persoon om dit onderzoek te doen, omdat hij lijdt aan een zeldzame vorm van literaire dyspepsie. Professor De la Crotte hoopt tevens duidelijkheid te krijgen over...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials