Van vers tot vanitas

Eenderde van al het eten op de wereld wordt verspild. Europa en Amerika zijn het minst zuinig; per jaar wordt daar per persoon 115 kilo goed eten weggegooid. Ter vergelijking: in sommige delen van Afrika en in Zuidoost-Azië bedraagt die hoeveelheid 6 kilo.

De Oostenrijkse fotograaf Klaus Pichler deed boodschappen in zijn lokale supermarkt en legde ze ver voorbij de houdbaarheidsdatum vast om de aandacht te vestigen op deze westerse verkwisting. Etenswaren in verschillende stadia van ontbinding, is zijn idee, vertellen het levensverhaal van afgedankt voedsel.

In de fotobijschriften wordt verteld over de ecologische voetafdruk die de productie en het transport van de boodschappen achterliet. Over de 10.666 kilometer die een ananas per vliegtuig aflegde, tussen Ecuador en supermarkt. En over de 1490 liter water die nodig was om één kilo watermeloen te kweken. De cijfers tonen de reis; de foto’s het eindstation. Van vers geplukt tot vanitas...