Europa wemelt van de verborgen kunstschatten en geheime meesterwerken. Op vn.nl elke dag aandacht voor een aanbevelenswaardige ontdekking. Ook een suggestie? Stuur ‘m op naar wunderkammer@vn.nl met een motivatie waarom de kunstschat opgenomen moet worden in de Wunderkammer en win een VN-fietstas gevuld met boeken

Vandaag: De gruwelijke herinneringen van Ouradour-Sur-Glane. Een tip van Janneke van Oosterwijk.

Toen ik 13 was en op vakantie met mijn ouders in Frankrijk, stapten we in de auto om een flink stuk te rijden. ‘Vandaag even niet zwemmen’ mompelde mijn vader. We reden in de zinderende zomerhitte naar een verlaten dorp. Het leek of iedereen er zonder reden was vertrokken, zomaar, opeens. Ik zag in elkaar gezakte huizen, een verroeste auto, een door klimop overwoekerd schooltje. Geen ramen, geen deuren, geen geluid.

Als ik Ouradour-Sur-Glane pittoresk zou noemen dan zou ik wreed zijn. Deze plek is een bewaard stukje Franse geschiedenis en laat zien hoe het leven op 10...