WieleestWat(niet)

wie Nazmiye Oral

wat Sneeuw van Orhan Pamuk

nu op pagina 161

Je hebt warme en koude schrij-vers, aldus schrijver en thea-termaker Nazmiye Oral. ‘Met warm bedoel ik menselijk, dat je dicht op de huid van de per-sonages zit.’ Daaronder valt bijvoorbeeld De eenzaamheid van de priemgetallen van Paolo Giordano. ‘Dat boek is voor mij geslaagd omdat ik word meegenomen naar het universum van de schrijver, en ik er graag in wil verdwijnen.’

Hét voorbeeld van een warmbloedige schrijver is Toni Morrison. ‘Haar werk zingt. Het is van een majestueuze ge-voeligheid en heel menselijk tegelijkertijd. Soms lees ik een zin van haar die binnenkomt als een waarheid, en dan is het alsof ik het al wist.’ Ook Houellebecq rekent Oral bij de warme categorie, en Grunberg: ‘Omdat hij iets onderzoekt in zijn romans, en daarbij “tot het gaatje” gaat.’

Nadat Oral een paar jaar geleden een theaterstuk naar het Turks vertaalde, heeft ze het lezen in die taal weer opge-pakt. Sneeuw van Orhan...