‘Gehard door de strijd in Syrië’, wordt vaak gezegd over jihadisten. Maar is dat wel zo? Terroristen blijven vaak tot het laatste moment worstelen met hun geweten. ‘Ervoor zorgen dat ze niet van gedachten veranderen, is even belangrijk als de psychologische voorbereiding.’

Acht Nederlandse IS-strijders zouden op 26 februari zijn geëxecuteerd in Madan, Syrië. De Nederlandse jihadisten wilden naar huis en werden neergeschoten. Het bericht is nog steeds niet bevestigd of ontkracht, maar ik kan me goed voorstellen dat een would-be jihadist als hij eenmaal in Syrië is weer heel snel naar huis wil, zoals het moslimmeisje dat volgens een verslag in de Süddeutsche Zeitung kwaad werd op IS-leden omdat er geen Nutella was. Maar het scenario dat ik nog steeds niet in mijn hoofd kan zien, is dat van een jongen die naar Syrië gaat en dan terugkomt om onschuldige mensen van dichtbij rustig en zakelijk met een kalasjnikov dood te schieten. Dat gevoel laat me sinds de aanslagen in...