De jas

Wat Hans Aarsman heeft met auto’s, heb ik met jassen: ik zou willen dat ik foto’s had gemaakt van alle exemplaren die ik ooit bezat. De korte jas met capuchon van Mac & Maggie, die ik, wanneer ik zin had in een Schots ruitje, ook binnenstebuiten kon dragen. De zwarte, gewatteerde met zigzagstiksels van Analik, mijn eerste aankoop van een echte ontwerper. Het nubuckleren bruine jack dat van mijn vader was geweest en dat ik droeg tot het van ellende uit elkaar viel. Had ik een paar van die jassen maar bewaard. Vooral die ene, die veel te grote, lange, wollen mannenjas met grijs visgraatmotief, die tot stilzwijgend afgrijzen van mijn moeder regelrecht van het mottige Waterlooplein naar het halletje in mijn ouderlijk huis verhuisde. Ik verzoop erin. Nu zou ik zeggen: hij was oversized, want dat klinkt beter. Ontwerpers Stella McCartney en Jil Sander maken ze nu bewust: oversized jassen zijn hartstikke in de mode.

Dollywood

‘Kleding als tekst, kleding als vertelling,...