De beste uitgever / De beste in zijn vak

Lidewijde Paris, Nieuw Amsterdam

‘Tussen afspraken door zit ik te werken aan mijn roman. Leve de iPad. Ik ben op een derde, weet al precies hoe hij in elkaar zit. Ik ben altijd aan het schaven. Nee, een uitgever heb ik nog niet, eerst maar eens afmaken.’

Lidewijde Paris, neerlandicus en grafisch vormgever, is opgeklommen in het boekenvak. ‘Ik begon met het overtikken van de brieven van Elsschot. Daarna heb ik in alle anonimiteit manuscripten zitten verbouwen. Dat handwerk is iets waar meer aandacht voor moet zijn. Ik sleutel soms jaren met auteurs aan een manuscript. Daarom geloof ik niet dat schrijvers door de nieuwe media als “merk” zelfstandig de markt op kunnen. Juist gevestigde schrijvers zijn onzeker over hun werk en hechten zich aan hun redacteur. Je bent kwetsbaar als je jaren aan iets hebt gewerkt en een of andere lul krast er met een pen doorheen.’ Een paar jaar geleden begon ze Ailantus, als imprint van uitgeverij Boom. Ze gaf er...