Froukje Tan en Sytske Kok <i>foto: Thessa Mooij</i>

Deelnemers aan North By North West, dat er tot hun grote verdriet mee stopt vanwege financieringsproblemen, komen uit heel Noordeuropa: van Ierland tot de Baltische staten en van IJsland tot België. ‘In veel andere landen schrijft men op eigen houtje een scenario en verkoopt dat voor een redelijk hoge prijs aan een producent,’ zegt Kok. ‘Bij ons leunt men veel meer op het subsidies, zodat je al in een vroeg stadium bij een producent aan moet kloppen met je project. Pas als het Filmfonds je een bijdrage toewijst, ga je aan de slag.’

‘Ik heb geleerd mijn ogen te openen,’ beaamt Tan. ‘Nederlanders houden van kleine verhaaltjes. Het is toch allemaal een beetje begrensd. Nu ik hier in Berlijn ben zie ik dat je bij dit soort festivals van tevoren afspraken moet maken en in de juiste hotels moet rondhangen. Hier in Berlijn schijnt het in het Hyatt te gebeuren. Maar in ieder geval weet ik nu hoe het eraan toegaat voor de volgende keer dat ik naar een festival ga.’

De Deense...