Nooit eens dubbele vreugde

Elma Drayer

Werkende moeders zijn per definitie overbelast, vond de VPRO tien jaar geleden. En nu nog steeds.

Tjonge, wat hebben twee-verdieners het zwaar. Dat was althans de boodschap van Tussen kroost en carrière, een zogeheten thema-uitzending van de VPRO. Klemmende vraag die presentator Margriet van der Linden donderdagavond ter introductie stelde: ‘Maar worden we wel gelukkig van de manier waarop we werk en zorg voor de kinderen combineren?’

Het antwoord liet zich al na enkele scènes raden. Werkende ouders, zagen wij, voelen zich permanent verscheurd. Doen niet anders dan rennen en vliegen, dan schipperen met agenda’s, dan hollen van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. En de kinderen? Die komen er bekaaid vanaf. Zielig, hoor.

De vier deelnemende ouderparen waren allemaal blank, welvarend en behoorlijk tot hoog opgeleid. Toch benadrukte de redactie dat het hier ‘willekeurig gekozen gezinnen’ betrof. Het is de vrome formule die documentairemakers steevast gebruiken als ze willen...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 4,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials

Advertentie

Advertentie