26-11-2005
Gastcolumn
Masoud Banbersta

Eindelijk is mij in Nederland weer iets goeds overkomen. Nadat ik van de ene op de andere dag als ‘illegaal’ was opgesloten in afwachting van mijn uitzetting, na de brand op Schiphol en de doodsangst die ik daarbij doormaakte, en vervolgens mijn overplaatsing naar de bajesboot in Rotterdam, voelde ik me slecht. Angst, pijn. Als vrijgelaten man, net voordat minister Verdonk haar toezegging om geen overlevenden van de brand uit te zetten weer introk, ben ik bij Nederlandse vrienden ingetrokken en niet meer naar buiten gegaan.

Toen ik vorige week een oproep kreeg van de commissie-Van Vollenhoven om te komen getuigen over de brand, schrok ik aanvankelijk. Het gesprek moest plaatsvinden op de bajesboot in Rotterdam. Daar lagen ook mijn spullen nog, bij mijn vrijlating had ik niet de tijd genomen om die te pakken. Nu zou ik ze terugkrijgen. Maar ik was bang dat ik na afloop van het gesprek met de commissie opnieuw gearresteerd zou worden. Was...