Sanders

het overkomt me niet zo vaak dat ik net uit bed de krant lees en ineens moet stoppen vanwege betraande ogen. Die ogen stonden net nog op slaap, en niet op uitbarsten. Deze krantenkop deed het me aan: ‘Adoptieverleden maakt intimiteit niet moeilijker’. Niet echt breaking news, ik heb altijd zo mijn sterke vermoedens gehad, maar kennelijk hield ik er stiekem toch ook rekening mee dat ik door mijn adoptieverleden niet geschikt was voor hechting en binding en voorbestemd tot het ‘Geen Bodem Syndroom’, die fantastische psychologische trukendoos die ene Geertje van Egmond helemaal eigenhandig en op strikt intuïtieve basis in elkaar heeft geflanst.

Ik ben vooral gechoqueerd door mijzelf: hoe heb ik tegen beter weten in dat giftige gedachtengoedje van die Cassandra’s die nu eenmaal rond­lopen in adoptieland zo diep tot me laten doordringen? Niet alleen weet ik beter, ik heb ook anders geleefd, met mijn moeder, mijn zusje en mijn wat afstandelijker vader – ja, ook wat...