Nieuwe fout klimaatpanel ontdekt

Tomas Vanheste
IPCC

Het onder vuur liggende Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) is ook waar het Nederland betreft de fout in gegaan. Dat schrijft Vrij Nederland deze week.

In zijn laatste Assessment Report over de gevolgen van klimaatverandering is te lezen dat 55% van Nederland onder de zeespiegel ligt en dat in dit gebied 65% van het bruto nationaal product wordt geproduceerd. Deze cijfers zijn veel te hoog. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ligt slechts een vijfde van Nederland beneden de zeespiegel en wordt daar maar 19% in plaats van 65% van het bnp gegenereerd.

In Vrij Nederland zegt Joop Oude Lohuis van het Planbureau voor de Leefomgeving dat de gewraakte cijfers van zijn instituut afkomstig zijn. Alleen heeft het IPCC twee getallen opgeteld: het oppervlak dat onder de zeespiegel ligt én het gebied dat vatbaar voor overstromingen is. Oude Lohuis erkent dat het IPCC ten onrechte schrijft dat 55% van het Nederlandse grondgebied zich beneden zeeniveau...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials