Schrijfsters & imago

Kristien Hemmerechts doet haar lenzen in. Sana Valiulina stift haar lippen, Wanda Reisel brengt haar kapsel in model en Naema Tahir doet wat lipgloss op – ‘voor mijn schrale lippen’. Intussen zetten de fotograaf en zijn assistent hun materiaal klaar, bekijken hoe het licht valt en schieten wat proeffoto’s.

‘Ik word vaak geportretteerd als de zielige allochtoon,’ zegt Tahir. ‘Als de moslima die erge dingen heeft meegemaakt. Terwijl er ook altijd foto’s bij zitten waar ik lachend opsta, kiest men toch voor de serieuze.’

Reisel vreest dat ze te arrogant overkomt. ‘Als ik niet lach – je wilt ook niet als een soort komiek op de foto – lijkt het al heel snel een beetje geborneerd of uit de hoogte. Terwijl ik dat helemaal niet ben.’ Hemmerechts vindt dat ze niet te streng moet kijken: ‘Dan hol je van me weg.’ En Valiulina waakt ervoor niet met een te dwepende blik te worden vastgelegd. ‘Dat is vreselijk, en zo kan ik kijken. Het gebeurt bijvoorbeeld wanneer de...