VN bezoekt broedplaatsen van vernieuwing. Met deze week: natuurbeweging Next Nature van kunstenaar Koert van Mensvoort, die natuur en technologie in harmonie wil brengen.
Wat is dit nu weer?

Een soort eenentwintigste-eeuwse natuurbeweging die niet terug maar vooruit wil naar de natuur, aldus initiatiefnemer Koert van Mensvoort. ‘Natuur en technologie zien wij in onze samenleving als tegengesteld, dag en nacht. Maar technologie is overal om ons heen, op en in ons lichaam, complex en oncontroleerbaar. Dat is ook een soort natuur.’ De bedoeling van Next Nature is de techno- en de biosfeer met elkaar in balans te brengen, zodat we op realistische wijze het hoofd kunnen bieden aan ontbossing, opwarming en andere dreigende kwesties. Om de aarde te redden, de panda en misschien zelfs de mens.

Dat paradijselijke beeld van de natuur gaat en moet veranderen.

Hoe werkt dat?

Voor 25 euro per jaar ben je lid van de Next Nature-beweging en krijg je jaarlijks een ‘debatoproepend cadeau’. Zoals het kweekvlees-kookboek Meat the Future, met recepten voor wat nog moet komen, om na te denken over hoe we straks vlees moeten eten zonder de aardbol uit te putten. De beweging heeft ook een kweekvlees-ijsbarretje waarmee ze langs festivals, parken en conferenties zullen reizen. Dat is nog wel met echt vlees – kweek is te duur – of een vega-variant. Een ander project waar Van Mensvoort en de zijnen nu ‘echt heel druk mee bezig’ zijn, is de ecomunt: een beloning voor goede behandeling van de natuur. Denk aan de boer in de Braziliaanse jungle die duidelijk waarde aan zijn land toevoegt door een boom te kappen, maar niets verdient door hem te laten staan. Dat vindt Van Mensvoort nou echt een mismatch tussen bio- en technosfeer. ‘Volstrekt ontkoppeld die twee.’ Met een munteenheid voor ecologische waarde zou dat probleem getackeld kunnen worden.

Hoe gaat dit de wereld veranderen?

Van Mensvoort: ‘Ik denk dat wij als mensen erachter gaan komen wat onze rol nou is op de planeet, op de aarde. Vaak zien we de mens als degene die alles bederft. Waar de mens verschijnt, verdwijnt de natuur. Maar dat paradijselijke beeld van de natuur gaat en moet veranderen. Ja, we doen wat met de aarde, maar dat kan ook positief zijn.’

En, hoe loopt het?

In de tien jaar dat Next Nature bestaat, heeft Van Mensvoort een flinke verandering gezien bij zijn publiek. Eerst werden zijn ideeën nog gezien als cynisch en onethisch, en technologie als plat en verderfelijk. Nu lijken mensen te erkennen: je kan tech niet meer terugdraaien, dus er maar beter wat mee doen. ‘Ik zie lampjes aan gaan die daarvoor uit stonden.’