11-06-2005 Naema Tahir: ‘Provoceren is passé’
Door Nausica Marbe

De in Engeland geboren Pakistaans-Nederlandse Naema Tahir debuteerde onlangs met een geestig autobiografisch relaas, ‘Een moslim ontsluiert’, waarin ze onder meer pleit voor ‘zelfontmaagding’. Een gesprek met de mensenrechtenjuriste over Ayaan Hirsi Ali, het terrorisme en het probleem van de moslimman. ‘Er zal niets veranderen zolang de man de vrouwelijke seksualiteit controleert.’

‘Ik ben niet te plaatsen. Toen mijn boek verscheen, zei een Belgische krant: Naema, we weten niet wat we met je aan moeten. De politiek en vaak ook de media zijn uit op gemak, op zwartwitbeelden. Het hele integratiedebat in Nederland is vergeven van clichés. Terwijl ik voor diepgang pleit, voor kleur, verrassing, onverwachte individuele geluiden, diversiteit. Maar ook voor intelligente discussie. Ik schrik me soms een hoedje als ik zie voor wat voor debatten ik word uitgenodigd, alleen maar omdat ik moslim ben. Over het...