Waarom we het begrip 'muze' achter ons moeten laten

Amarens Eggeraat
Foto: Henk Braam/Hollandse Hoogte

Misschien hadden we de muze in de vorige eeuw achter moeten laten. Want zelfs als een muze met niets dan liefde en hartstocht behandeld wordt, blijft de verhouding met de kunstenaar scheef.

De gevel van het Théâtre des Champs-Elysées in Parijs is versierd met een enorm bas-reliëf van beeldhouwer Antoine Bourdelle (1861-1929), waarop hij de god Apollo en de negen Muzen heeft afgebeeld. In de kleine beeldentuin bij Bourdelles atelier hangt een gipsen afdruk van het werk, dat je van dichtbij kunt bekijken.  De Muzen hebben het er duidelijk druk mee: ze zijn één en al dynamiek en beweging, ze zwaaien en duiken, wapperen met doeken, hun lijven schrap gezet tegen een onzichtbare wind. Het is een groot contrast met Apollo zelf, die met z’n benen over elkaar heen geslagen kalmpjes aan een harp zit te plukken. Hij heeft het instrument niet eens met twee handen vast.

Zoals die zwoegende Muzen zich om een passieve (en kokette) Apollo heen verdringen, is eigenlijk precies het...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials