Moderne ongemakken: de flexwerkplek

Kelli van der Waals
Illustratie: Elise van Iterson
De vrijheid van kantoorloos leven lijkt spannend. Maar waar vindt de nieuwe werker een fijne werkplek?

De nieuwetijdse arbeider is een vrij mens. Gewapend met een draagbaar computertje en een wifiverbinding bevindt hij zich alleen nog tussen figuurlijke kantoormuren.

Hij werkt waar hij wil (thuis, in het park of in de kroeg) en wanneer hij wil (uitslapen als het uitkomt). Google afbeeldingen van het nieuwe werken en je ziet een blootbuikige kerel op een plastic stoeltje in het water zitten met een laptop op zijn schoot. Of maatpakken in het gras, en een vergadertafel op een Bountystrand. De nieuwe werker heeft op elke schouder een engeltje: de een heet Flexibel en de ander Vrijheid.

Die engeltjes maken ook de werkgever blij. Het scheelt hem huur, stookkosten en kilometervergoeding. Het eigen bureau op een vaste plek behoort zo langzamerhand dan ook tot het verleden. Veroorzaakte Interpolis in 1996 nog reuring door zowel werknemers als directie te laten overstappen op de...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 4,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials

Advertentie

Advertentie