Gij zult mij sponsoren

Een kleine greep uit mijn mailbox van de afgelopen maanden: ‘Hallo allemaal, op 6 november loop ik met school de Sponsorbosloop (…) De opbrengst gaat naar leerlingen in Malawi.’ ‘Ha allemaal, op 4 november loop ik voor KiKa de marathon in New York.’ ‘Ha allemaal, binnenkort loop ik voor de ALS Foundation de Dam tot Damloop (…).’ ‘Beste vrienden, vriendinnen, binnenkort doe ik mee aan de homeRide, een sponsorrit voor de Ronald McDonald­huizen waarbij we binnen 24 uur van Groningen naar Maastricht fietsen.’ ‘Dag allen, ik doe mee aan de Amsterdam City Swim, 2028 meter zwemmen door de Amsterdamse gracht, en zamel geld in voor de ALS Foundation.’

In het laatste geval was de beslissing steunen of niet steunen eenvoudig: zwemmen in de grachten? Geen vriend van mij krijgt geld om zich aan zo’n risico bloot te stellen, ook niet nadat prinses Máxima en ruim duizend anderen wel zo gek bleken. Alleen al het feit dat deelnemers vooraf een...