Interview ING-commissaris Lodewijk de Waal

Stomverbaasd was Lodewijk de Waal over dat telefoontje in oktober. ‘Toen mijn secretaresse vroeg of ik Wouter Bos terug wilde bellen, had ik geen idee waarover hij me wilde spreken. Ik ben lid van de PvdA, daar had het over kunnen gaan. Of voor mijn part over de Staatsloterij, waar wij als Humanitas (De Waal zwaait sinds 2006 de scepter over deze vrijwilligersorganisatie, MO) steeds geen geld van krijgen.’

Het ging over iets heel anders. Of hij commissaris bij de ING wilde worden, vroeg Bos. De noodlijdende bank had net een kapitaalinjectie gekregen van tien miljard euro. De minister van Financiën zocht twee ‘onafhankelijke toezichthouders’ die moesten balanceren tussen de belangen van de staat en die van de bank. Uitgerust met een vetorecht zouden ze verantwoordelijk worden voor een nieuw ‘gematigd en realistisch’ beloningsbeleid en erover waken dat de bank niet al te risicovolle strategische beslissingen zou nemen. Als oud-vakbondsman...