Minister Cramer: 'Geen fouten meer'

De redactie

Minister Cramer van Milieu ‘wenst geen enkele fout meer te accepteren’ in het laatste Assessment Report over de gevolgen van de klimaatverandering van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC). Dat zei zij woensdagavond in het NOS Journaal, naar aanleiding van een artikel in Vrij Nederland van deze week. Hierin wordt gewezen naar een nieuwe fout in het klimaatrapport:

Het nieuws dat niet 55% van Nederland onder de zeespiegel ligt, maar ‘slechts’ 22%, was koren op de molen van Steve McIntyre, zo mogelijk de grootste klimaatscepticus van de wereld. Hij zette delen van het verhaal uit Vrij Nederland op zijn website en schreef: ‘Niet dat je twintig procent kunt negeren, als ze dat soms denken. Maar het percentage [van Nederland] dat onder de zeespiegel ligt is iets dat je er al tijdens de aardrijkskundelessen in de eerste klassen van de basisschool in moet krijgen.’

In de afgelopen weken kwamen verschillende fouten van het IPCC aan het licht. De pijnlijkste: ten onrechte stelde het klimaatpanel dat het zeer waarschijnlijk is dat de Himalaya-gletsjers tegen 2035 verdwenen zijn. De fouten doen, luidt de wetenschappelijke consensus, niets af aan het beeld dat de aarde opwarmt en de uitstoot van broeikasgassen daarvan een belangrijke oorzaak is. Wel geven ze het gezag van het klimaatpanel een knauw.

Donderdag riep voorzitter John Sauven van Greenpeace voorzitter Rajendra Pachauri op om op te stappen. Sauven vindt dat Pachauri eerder had moeten toegeven dat er fouten gemaakt zijn, zegt hij in de Britse krant The Times. ‘Fouten worden altijd gemaakt, maar de manier waarop je er mee omgaat is van belang voor je geloofwaardigheid. Pachauri had zijn hand moeten opsteken en zijn fout erkennen.’ En dat deed hij niet. Sauven vindt dat Pachauri niet de juiste man is om het IPCC zijn geloofwaardigheid terug te geven. Daar is een nieuwe voorzitter voor nodig.

Vorige week vroeg PvdA-klimaatactivist Diederik Samsom ook al om Pachauri’s aftreden. Pachauri was volgens The Times niet bereikbaar voor commentaar. Eerder liet hij weten niet aan opstappen te denken en zeker nog vier jaar in functie te willen blijven.

Sluit je nu aan voor slechts €4,99 per maand

Sorry, je hebt op het moment geen toegang tot dit artikel.

Waarschijnlijk heb je een abonnement zonder digitale toegang. Wil je deze content graag lezen, sluit dan snel een abonnement af.

Heb je wél een abonnement met digitale toegang, neem dan contact op met onze klantenservice: 020 – 5518701.