Tijd van leven

Wat was uw naarste tijd?

‘Het moeilijkst vond ik de maanden tijdens mijn depressie dat ik geluiden hoorde die er niet waren. Het begon met fluisterstemmetjes als ik wilde slapen. Die groeiden dan uit tot een orkest van honderdtwintig man dat verpletterende onheilsmuziek speelde. Nu is alle hoop verloren, dacht ik. In die tijd was ik vreselijk gevoelig voor zintuiglijke indrukken en had ik ook nog het gevoel van binnenuit aangevallen te worden. Het zorgde voor enorme stress. Gelukkig is het weggesleten.’

Hoe doorstaat u de tand des tijds?

‘Die doorsta ik niet, ik vind ouder worden alleen maar fijn. Je moet de dag op een enigszins fatsoenlijke manier doorkomen, daar gaat het om, in de hoop dat er een goede fles bourgogne klaarstaat. Ik noem mijzelf agnostisch hedonistisch: ik jaag zo veel mogelijk genot na, zolang ik er niemand kwaad mee doe. Vorige zomer heb ik met een vriend de meest verrukkelijke wijnen in de Bourgogne achterover geslagen, heerlijke pinot noir. Geen...