Pop / Tom Jones 70 jaar

Een schitterende woensdagmiddag in Londen en Tom Jones slaapt uit. Zoals altijd en overal trouwens. Het is een van die jaloersmakende feiten uit het leven van de man die ik vandaag zal ontmoeten. Ik stel me zo voor dat dat het eerste is wat hij met zichzelf afsprak toen hij maart 1965 de eerste plaats van de Engelse hitparade bereikte met ‘It’s Not Unusual’, zijn tweede single pas: ‘Vanaf nu hoef ik mijn hele leven nooit meer vroeg uit bed.’ In mijn verbeelding wordt de mededeling gevolgd door een zucht van verlichting bij de mijnwerkerszoon uit Pontypridd. Simpele genoegens zijn, veronderstel ik, belangrijk voor Tom Jones.

Na ‘It’s Not Usual’ zouden nog 25 andere hits volgen, waaronder ‘What’s New Pussycat?’, ‘Delilah’, ‘Green, Green Grass of Home’, zijn versie van ‘Kiss’ (Prince) en natuurlijk het hem als een foute reclameslogan achtervolgende ‘Sex Bomb’. Want ondanks het feit dat hij al op zijn zeventiende was getrouwd met zijn Linda, na meer dan een...