Mevrouw Koot wil dood

Euthanasie door de dokter, pillen slikken, versterven of toch heliumgas? Deskundigen strijden over de beste weg naar de dood.

Mevrouw A. Koot (92) uit Franeker heeft haar dementerende man jarenlang verzorgd. Uiteindelijk werd hij opgenomen in een verpleeghuis. Daar bezocht zij hem dagelijks, totdat hij twee jaar geleden stierf. Mevrouw Koot – ze bestaat niet echt, dus ook haar lijden is gelukkig denkbeeldig – heeft een slechte gezondheid: ze is nagenoeg blind, heeft veel pijn in haar rug en kan nauwelijks meer lopen. Ze vindt haar leven voltooid en vraagt haar arts om euthanasie. Als hij toestemt, kan de hoogbejaarde vrouw rustig sterven.

Zo zou het kunnen gaan. Maar in de praktijk weten de meeste ouderen én hulpverleners veel te weinig over de (on)mogelijkheden van de zelfgekozen dood. De organisaties en deskundigen die deze mensen willen helpen, bestrijden de juistheid van elkaars informatie en maken elkaar verwijten. Mensen als mevrouw Koot raken hierdoor de draad...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 4,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials

Advertentie

Advertentie