Dankzij Spotify hebben we allemaal een geweldig gevarieerde muzieksmaak. Maar of we echt ook meer horen?

Het was altijd al een idioot irritante vraag. Want tja: van wat voor muziek hou je eigenlijk? Tijdens de middelbare school, toen deze vraag een haast existentiële waarde had, antwoordde ik vaak iets nietszeggends als ‘alternatief’ of ‘rock’. Anderen hoorde ik praten over niet minder dubieuze genreaanduidingen als ‘top40’ of ‘dance’.

Onlangs realiseerde ik me dat de vraag zelden meer gesteld wordt. Dat kan natuurlijk komen doordat ik inmiddels in een leeftijdscategorie zit waarin de existentiële vragen zijn veranderd in ‘wat vind jij van Piketty?’ of ‘hoe is jouw koffiemaling?’

Maar er is ook meer aan de hand. Waar je vroeger de gealfabetiseerde bakken in de platenzaak afstruinde, ontdek je je favoriete nummers tegenwoordig via Spotify. Nummers inderdaad: want in plaats van een heel album hengel je via playlists en aanbevelingen liedjes van talloze...