Menstrueren bij volle maan? ‘Synchroonbloeden’? Amarens vraagt zich af waarom we ongesteldheid interessanter maken dan het is.

Er is een Jan, Jans en de Kinderen-stripje waarin Jans nogal knorrig doet tegen Jan.
Jan is even uit het veld geslagen, maar dan ziet hij de kalender die aan de muur hangt. ‘Ach!’ zegt hij met een veelbetekenende blik in zijn getekende oogjes, ‘het is alweer het einde van de maand!’ (ik citeer dit uit mijn geheugen, want ik ben het betreffende Jan, Jans en de Kinderen-verzamelalbum helaas al jaren kwijt).

Ik vond het een intrigerend stripje, want er werd iets verbloemd wat ik nog niet begreep. Zoals Jan ‘het einde van de maand’ zei,  klonk het even mysterieus als onheilspellend. Wat stond er in hemelsnaam te gebeuren, aan het eind van de maand? En waarom was Jans er zo pissig over?

De omineuze woorden ‘het einde van de maand’ zijn me nogal bijgebleven. Ook toen ik zelf al lang en breed aan het menstrueren was, ging ik er onbewust vanuit dat het...