Doen en laten

Wie jong is, vindt het leuk om zijn verjaardag te vieren. Zelf heb ik jaar in jaar uit fijne verjaardagsfeestjes gegeven, tot ik de klad in die traditie liet komen. Dat kwam niet door een afkeer van de inmiddels bereikte leeftijd (dat kan me niets schelen), maar door minder zin erin. Het gedoe van tevoren, de hapjes, en eigenlijk spreek je nooit iemand op je eigen partijtjes omdat je voornamelijk bezig bent met begroeten en afscheid nemen. Het is me te veel moeite geworden, terwijl ik nog steeds wel graag andermans feestjes bezoek.

Die teruglopende bereidheid om iets sociaals van enige draagwijdte te organiseren, komt door veroudering. In mijn vriendenkring hebben wel meer mensen daar last van met als gevolg een toename van het fenomeen surprise party. De omgeving zegt: als je zelf niets wilt doen, organiseren wij het wel voor jou. Binnen twee weken was ik te gast bij twee surprise parties. De ene viel wonderwel in goede aarde (het slachtoffer was verrast en verguld),...