Over de haat-liefdeverhouding met onze apparaten. Deze week Gerrit Komrij (67): ‘Stress krijg ik van zeurkousen en zweefkezen, niet van apparaten.’

ÔÇśToen ik naar Portugal verhuisde, wat me verdomd kort geleden lijkt, wist ik zeker dat ik al mijn vrienden en al mijn sociaal contact had verloren of geleidelijk aan zou verliezen. Wat ik schreef belde ik diep in de nacht door naar een stenotypiste op de krant die me even eenzaam leek. Via een telefoon waar ik munten in gooide. Nu heb ik duizenden vrienden op Facebook, ik zit in honderd internetcaf├ęs tegelijk en ik kan me verbeelden dat mijn gekwek soms meetelt. Ik word afgeleid en bezig gehouden en ben daar meestal diep gelukkig mee. Ik wou dat ik vijftien was en aan de wieg stond van de computermaatschappij. Alle uren dat ik niet sliep zou ik achter het scherm zitten. Op mijn zeventiende zou ik met de computer omgaan als een Chinese jongleur met het servies.

Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in, zeg maar, de geschiedenis...