Zelfs ík heb een ervaring met het Pauli-effect. In de winter van 2010 kreeg ik op een besneeuwde weg een lekke band. Ik wilde de auto van de weg manoeuvreren maar kwam klem te zitten op een hoge stoeprand die door de sneeuw niet zichtbaar was. Er ontstond een lange file. Om de wegenwacht te kunnen vertellen waar ik stond, moest ik achterhalen wat mijn locatie was. Tot mijn grote verontwaardiging kwam ik erachter dat het de Wolgang Pauliweg was. Welke idiote onwetende gemeenteambtenaar noemt een weg naar Wolfgang Pauli!!?

De wind uit het gekkenhuis

Wolfgang Pauli (1900-1958) was een van de grootste natuurkundigen van deze eeuw, maar een klein mannetje. Hij was 1 meter 62 lang, had donkere haren en roze allergievlekken in zijn gezicht. Toen hij 31 was, kampte hij met zware psychische problemen en bezocht hij Carl Jung, die bij hem in de buurt woonde. Jung herinnerde zich later nog levendig het moment dat hij Pauli voor het eerst zag. ‘Toen deze hardgekookte rationalist voor de...