Tussen de regels door liet minister Hennis los dat het te veel was, moederziel alleen op Defensie. Het tweede kabinet-Rutte was er een van stresskippen en workaholics.

In het kader van de serie exit-gesprekken met de bewindslieden uit het tweede kabinet-Rutte die Met het Oog op Morgen al een maand of wat uitzendt, sprak parlementair redacteur Wilma Borgman op 18 april met minister Hennis van Defensie. Na haar aftreden naar aanleiding van de defecte mortiergranaten in Mali heb ik het gesprek nog eens teruggeluisterd en ik kreeg de indruk dat het water haar toen al aan de lippen stond. Hennis sprak met veel trots over de bezoeken die ze aan de Nederlandse troepen in het buitenland had gebracht (‘Dat zijn de momenten waarop je beseft waarvoor je het doet en waarom we een krijgsmacht nodig hebben’). Maar ze had als minister wel een erg volle portefeuille, klaagde ze: ‘Ik heb een hoeveelheid problemen op mijn bordje gekregen waarvan ik dacht: hoezo? De chroomhoudende verf,...