Formatie | Max op vrijdag

Pechtold en Segers moeten misschien toch gaan kwartetten met hun idealen

Max van Weezel
9 augustus, Alexander Pechtold geeft antwoord op persvragen bij het Johan de Witthuis. VVD, CDA, D66 en ChristenUnie komen na een vakantieperiode weer bij elkaar voor de formatie. Foto: Phil Nijhuis/HH

Voor de formatiepartijen stond van meet af aan vast dat ze geen principes gingen uitruilen, schrijft Max van Weezel. Totdat bleek dat er over voltooid leven en abortus geen compromissen te bedenken zijn.

Toen de formatieonderhandelaars naar hun vakantiebestemmingen in Frankrijk en Zwitserland vertrokken, rustte er nog een vloek op de term ‘uitruilen’. Dat had alles te maken met de kabinetsformatie van 2012 en wat er toen misliep. Rutte en Samsom wilden de waterige compromissen vermijden die CDA, PvdA en ChristenUnie bij de vorming van het vierde kabinet-Balkenende met elkaar sloten. De christendemocraten wilden de hypotheekrenteaftrek niet aanpakken, de sociaaldemocraten spraken hun veto uit over de versoepeling van het ontslagrecht. Zo gebeurde er op een groot aantal terreinen helemaal niets.

Dat moest anders, vond de generatie van 2012. Informateur Wouter Bos had bij zijn toenmalige werkgever, accountants- en adviesbureau KPMG, kennis gemaakt met een onorthodoxe manier van...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 4,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials

Advertentie

Advertentie