Oekraïne-referendum

Max stemt tegen de leunstoelgeneraals

Max van Weezel
Nata (links) en Julia overtuigden Max van Weezel om voor te stemmen.

Nachtenlang lag Max van Weezel te tobben over het Oekraïne-referendum. Nu is hij om – en in ieder geval geen leunstoelgeneraal.

‘Deze plant van vreemden bodem te enten op onze constitutie, ware een gevaarlijke proefneming. Als de Staten-Generaal gesproken hebben, is voor een nadere beslissing van het kiezersvolk geen plaats.’ Dat schreef de katholieke staatsman Charles Ruijs de Beerenbrouck in 1920 over het referendum. Het bleef decennia lang het credo van onze politieke elite: ministers en Kamerleden zijn er om knopen door te hakken, niet om met bibberende knieën af te wachten wat de gewone man vindt. Halverwege de jaren tachtig adviseerde oud-premier Biesheuvel (bijnaam: ‘Open Barend’) voorzichtig met de volksraadpleging te experimenteren. Het toenmalige kabinet wilde er niets van weten. Tien jaar later deed Paars een serieuze poging het referendum in te voeren. Het voorstel sneuvelde in de Eerste Kamer, tijdens de Nacht van Wiegel (18 mei 1999).

Begin deze eeuw staken...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials