Design

Het kunstwerk ‘Lobster Telephone’ van Salvador Dalí heeft meer in me losgemaakt dan ik had kunnen vermoeden toen ik het in 1996 zag in het Dalí-museum in St. Petersburg, Florida. Ik durf sindsdien bijna alle onlogische combinaties in mijn hoofd vast te houden om er op enig moment iets mee te doen. Een mantra-achtig riedeltje dat steeds terugkomt is een mengeling van Maslow, Pavlov en Molotov. Behalve de klankgelijkenis in hun familienamen hebben deze drie personen niets gemeen. De eerste, Maslow, een Amerikaanse psycholoog (ja, met Russische ouders) liet ons een heel aardige piramide van behoeften na. De tweede, de Rus Pavlov, liet naast het hondje waar hij veel onderzoeken mee uitvoerde ook de Pavlov-reactie achter. En tot slot natuurlijk de wereldberoemde cocktail van politicus én Rus, Molotov. Niet een cocktail om op het terras of in een bar te bestellen en ook niet door Molotov zelf samengesteld. Maar zoals Waterloo alleen maar naamgever is geweest van de...