Lezersoproep / Hoe geld mij (on)gelukkig maakte / Geld, geluk & schaamte

Onderbroek

Mijn moeder gooide nooit iets weg. Voorwerpen werden gebruikt tot ze in splinters, snippers, draden of stukken roest uit je handen vielen. Dat komt ervan als je de oorlog hebt meegemaakt in een gezin met twaalf kinderen. Zeep werd bij ons thuis gebruikt tot er nog een flintertje over was. Dat stukje werd bewaard en als er genoeg flinters waren, kneedde mijn moeder er een nieuw stuk zeep van. Pannen en schalen werden pas afgewassen als het laatste kruimeltje voedsel er uit was geschraapt. De restjes gingen in de koelkast. Wat mijn moeder daar vervolgens van maakte was niet zelden verbijsterend, maar moest wel opgegeten worden. Versleten lakens werden gekeerd. Dat betekende dat ze in de lengte doormidden werden geknipt, en vervolgens met de zijnaden weer aan elkaar genaaid voor een tweede leven. Als kind wist ik instinctief dat het bij ons thuis soms anders ging dan bij anderen, zonder dat ik er nu...