Lisa Bouyeure

Het gênante geslacht

Lisa Bouyeure
Illustratie: Jip van den Toorn

Met een vrouw vergeleken worden voelt voor sommige mannen nog steeds als een zware belediging. Het is blijkbaar de ultieme krenking van hun mannelijkheid. Dat zegt toch meer over die mannen zelf dan over de vrouwelijke sekse.

Als straf voor de moord op Iphitus moest Heracles een jaar lang de slaaf van Omphale zijn. En alsof dat nog niet erg genoeg was, werd hij gedwongen om vrouwenwerk te doen en — de horror — vrouwenkleren te dragen. Dat zal die klootzak leren. Maar als je dacht dat dit al een barbaars vonnis was, dan ken je het verhaal van Tiresias nog niet. De blinde profeet werd door Hera, nadat hij twee parende slangen had geslagen met een stok, voor zeven jaar in een vrouw veranderd. Oh, de vernedering.

Een paar millennia na de oude Grieken wordt de vrouwelijke sekse nog steeds gebruikt om mannen mee te krenken. Zo schold Geert Wilders, die in bepaalde kringen ook wel Greet wordt genoemd (een vrouwennaam, voor lul), Alexander Pechtold laatst uit voor dramaqueen. Want dramatisch én feminien, erger kan bijna niet. Om zijn belediging kracht bij te zetten tweette hij een dag later nog een bewerkte foto. Nee, niet die ene waarop de D66-leider zogenaamd tussen de ‘Shariah for the Netherlands’-types staat te demonstreren, maar die andere, waarop hij lang blond haar, pareloorbellen en een frisse manicure heeft. Alexandra Pechtold. Gênant.

Donald Trump had het naar verluidt vreselijk gevonden dat uitgerekend Melissa McCarthy zijn woordvoerder Sean Spicer imiteerde in Saturday Night Live. ‘Trump doesn’t like his people to look weak,’ aldus een anonieme bron. Het probleem was niet dat de actrice hem nogal maniakaal neerzette: schreeuwend, grote stukken kauwgom kauwend en wild met een vingertje wapperend. Nee hoor, Trump zou er vooral verbolgen over zijn geweest dat zijn perschef door een vrouw gespeeld werd.

Net goed. En nu? Rosie O’Donnell als Steve Bannon? Het gerucht kon op veel bijval rekenen maar het verkleedfeest ging vooralsnog niet door. Wel schakelde de latenightshow afgelopen zaterdag nog meer vrouwen in. Spicer verscheen opnieuw ten tonele, Leslie Jones oefende vast als Trump-imitator voor als Alec Baldwin er ooit mee stopt en Jeff Sessions, de minister van Justitie, werd door Kate McKinnon gespeeld.

Als vrouw raak je er intussen wel aan gewend dat je geslacht als een vernedering wordt ervaren, maar een beetje gek blijft het wel. Neem nou die keer dat Trump tijdens een rally in Iowa suggereerde dat Time de titel Man of the Year niet in het ‘politiek correcte’ Person of the Year had moeten veranderen. Hij kon op veel gejuich rekenen, ook van de aanwezige vrouwen. Yeah! Bravo! Mijn president deelt liever een exclusief mannelijke titel met eerdere winnaars als Hitler en Stalin dan dat hij hem aan prestige laat inboeten door mijn beschamende sekse! Hoera!

Trump deelt liever een exclusief mannelijke titel met eerdere winnaars als Hitler en Stalin dan dat hij hem aan prestige laat inboeten door mijn beschamende sekse! Hoera!

Je moet aan een geniepige vorm van zelfhaat lijden wil je als vrouw zo luidkeels tegen inclusiviteit zijn, maar een goed vaccin is er nog niet. Ik moest denken aan een interview met Marietje van Winter, emeritus hoogleraar in de middeleeuwse geschiedenis, in NRC Handelsblad anderhalf jaar geleden. ‘Hoe groter het aandeel vrouwen in een beroepsgroep, hoe lager de status van dat beroep,’ zei ze daarin. Toen de vrouwen in de zeventiende eeuw bijvoorbeeld de keuken overnamen, daalde de kok in aanzien. Uit onderzoek blijkt ook dat het gemiddelde salaris omlaag gaat als er meer vrouwen in een voorheen door mannen gedomineerd vakgebied komen te werken.

Op internet zag ik ondertussen hoe mensen zich verder verkneukelden over het eventuele vervolg van SNL. Kristen Wiig als Jared Kushner? Ellen DeGeneres als Mike Pence? Nog meer vrouwen, dat zal Trump leren. Tegelijkertijd voltrok zich in het Witte Huis een poppenkast met bijna alleen maar mannelijke hoofdrolspelers. En die waren van zichzelf eigenlijk al gênant genoeg.

Sluit je nu aan voor slechts €4,99 per maand

Sorry, je hebt op het moment geen toegang tot dit artikel.

Waarschijnlijk heb je een abonnement zonder digitale toegang. Wil je deze content graag lezen, sluit dan snel een abonnement af.

Heb je wél een abonnement met digitale toegang, neem dan contact op met onze klantenservice: 020 – 5518701.