Non-fictie / Diaghilev

Wat is er mooier dan vriendschap? Vriendschap die ontroert, die verrast. Ik woon al een bronzen huwelijk in Moskou. Nepotisme en corruptie zijn de stutten waarop we lopen; de hyperbool is de Russische pendant van de Hollandse nuchterheid. Ik hoef maar de metro in te duiken, twee stations verderop weer naar boven te komen, driehonderd meter de Tver-boulevard af te lopen, aan te bellen… en ja hoor, daar staat hij: Sjeng Scheijen, de auteur van het onlangs verschenen Sergej Diaghilev, een leven voor de kunst. Als ik althans niet eerst de hulp van de huismeester dien in te roepen en hem in een Oblomov-kamerjas aantref, hangend op een divan of over de vleugel, uitgeput of aartslui – dat weet je bij hem nooit.

Ik ken hem al jaren; tegenwoordig is hij Harer Majesteits cultureel attaché. Dat is ons droeve lot: naast het echte schrijven, rommelen we er in Moskou allemaal wat bij. Niet omgekeerd. Ik ken hem dus; voor een onverdacht oordeel verwijs ik u door naar...