Film

Nou, dat was geen slechte Oscar-voorspelling in Vrij Nederland nummer 7, al zeg ik het zelf. Ik had de winnende film goed, The King’s Speech, net als de acteurs en actrices (hoofd- en bijrollen), de animatiefilm en de niet-Engelstalige film. De winnende soundtrack was degene die ik hoopte, niet die ik verwachte en de Oscar voor de beste regisseur ging niet naar David Fincher, voor The Social Network, maar ook naar The King’s Speech. Die won er uiteindelijk vier, niet de zes die ik dacht. Maar toch: helemaal niet slecht voorspeld. Al zeg ik het zelf.

Het was een voorspelbaar jaar, dat moet gezegd. Onder meer omdat grote regisseurs met mindere films kwamen. Neem Clint Eastwood, pijler van het klassieke Hollywood-filmen, die met Hereafter een draak aflevert. Matt Damon als gekwelde, maar volstrekt integere reader, die voor rouwende nabestaanden contact legt met overledenen. Inclusief witte lichtflitsen en vage schaduwen.

Niet dat je over zulke dingen geen mooie film kunt maken –...