Potten pindakaas die niet zout genoeg zijn, rookworsten die tien gram te licht zijn, verpakkingen cup-a-soup waar vier in plaats van vijf porties in zitten, barbecuepakketten die overblijven omdat het regent. Bij de Voedselbank pakken ze het dankbaar aan. Maar veel vaker eindigt goed voedsel in de veevoerfabriek of – zoals de muntdrop met guldenteken bij intrede van de euro – in de vergister om tot compost of (bio)gas te worden gereduceerd.

We verspillen met z’n allen schrikbarend veel voedsel: in Nederland naar schatting jaarlijks voor 4,4 miljard euro. Terwijl het produceren, verwerken, vervoeren en verhandelen van voedsel verantwoordelijk is voor een kwart van ons energieverbruik, zegt Toine Timmermans, programmamanager duurzame voedselketen bij Wageningen UR Food & Biobased Research. ‘Daar valt veel meer winst te halen dan op een gloeilamp of auto.’

Verspilling tegengaan bij mensen thuis (rondom Wereldvoedseldag komende 16 oktober volop in de belangstelling) is één ding....