Evert Nieuwenhuis houdt duurzaamheidsclaims tegen het licht. Dit keer: de superaccu, de missing link voor groene energievoorziening. Nog even en het draadje met uw kolen- of sjoemelstroom-elektriciteitsbedrijf kan helemaal doorgeknipt.

Het regent niet altijd, maar we hebben wel altijd water nodig. De oplossing: reservoirs. Maar wat voor onze watervoorziening heel normaal is, moet voor elektriciteit nog ontwikkeld worden: grootschalige opslag. Met name voor zonne- en windenergie is dit een probleem, omdat zon en wind niet altijd op afroep kunnen leveren. Fossiele centrales kennen dit probleem niet; als er extra vraag is, gaat de gaskraan verder open of worden extra kolen gestookt. Voor groene energievoorziening is opslag de missing link. Maar de nabije toekomst ziet er zonnig uit.

Het is lang aangekondigd, en eindelijk is het zover: de prijzen van grote batterijen en accu’s kelderen. Zonnepanelen werden de afgelopen jaren fors goedkoper, en nu volgt energieopslag dezelfde duikvlucht, dankzij innovaties en het opschalen van de productie. De komende vier jaar dalen de prijzen met circa 40 procent, voorspellen analisten. Daardoor zullen grote zon- en windprojecten vaker hun eigen opslag hebben zodat ze op afroep kunnen leveren. Dit is een boost voor hun verdienmodel, en subsidies worden snel overbodig.

Ook consumenten gaan van de scherpe prijzen profiteren. Binnenkort is de PowerWall van Tesla leverbaar in Nederland en onlangs werd de opvolger aangekondigd. Lekker belangrijk voor gadgetgeile mannetjes, hoor ik u denken, maar over enkele jaren wil iedere bezitter van zonnepanelen zo’n thuisaccu. In 2020 loopt de zogeheten salderingsregeling af en wordt het minder lucratief om uw overtollige (zonne-)energie aan uw elektriciteitsbedrijf te leveren. Met zo’n superaccu kunt u uw bloedeigen, zelf opgewekte energie gebruiken wanneer u maar wilt. Nog even en het draadje met uw kolen- of sjoemelstroom leverende elektriciteitsbedrijf kan helemaal doorgeknipt.

Met name in Duitsland (dat ruimhartig subsidies verstrekt aan energieopslag) zien interessante initiatieven het licht. Steeds meer bedrijven bieden opslag van industriële omvang aan, en er zijn slimme software-oplossingen voor particulieren. Neem Lichtblick, dat een virtuele elektriciteitscentrale creëert door kleine opwekkers van groene energie aan elkaar te koppelen. Wie meer produceert dan hij zelf gebruikt, levert zijn surplus aan een ‘energie-cloud’ die Lichtblick verkoopt aan de hoogste bieder. Ruim een miljoen Duitse huishoudens doen al mee en verdienen zo meer aan hun zonnepanelen.

Een variant biedt Sonnenbatterie (dat overigens ook thuisaccu’s als de PowerWall levert) door opwekkers van groene stroom een superaccu te laten delen. Dit kunnen buren zijn, maar ook huishoudens aan de andere kant van het land: je huurt opslag en je verkoopt je energie wanneer de vraag hoog is en de prijs dus gunstig. Dankzij dit soort technieken wordt uw rol in de energietransitie groter, en die van energiebedrijven met hun fonkelnieuwe kolencentrales kleiner.