Elma Drayer geeft toe. ‘Al met al was mijn scepsis over Publeaks nergens voor nodig; ik ga een toontje lager zingen.’

Eerlijk gezegd was ik bij de introductie niet meteen enthousiast. Zou Publeaks werkelijk aanslaan?

Mij leek het kras dat er brede behoefte zou bestaan aan een site waarop klokkenluiders anoniem documenten kunnen deponeren opdat journalisten van aangesloten media misstanden kunnen onthullen. En ik was niet de enige. Van links tot rechts klonken er twijfels over bedoeling en nut.

Zo waren er de luitjes van Duurzaamnieuws.nl. Daar verdachten ze de pers ervan ‘een eigen loket in het leven te roepen om maar zoveel mogelijk sensationele informatie rechtstreeks op het bureau te laten belanden, allemaal in het belang van kijk- en verkoopcijfers’. Kun je daar nog om giechelen, ook serieuze onderzoeksjournalisten van bijvoorbeeld het radioprogramma Argos voelden er niets voor. Lekken via de digitale snelweg zou in hun ogen te riskant zijn, het aantal deelnemende media...