Kleine knokploeg

Max van Weezel

‘De PVV is geen partij van haat en wraak,’ schrijft Tweede Kamerlid Martin Bosma in de Volkskrant.

Hij reageert op een bijdrage van de politicoloog Jos de Beus. Die betichtte Geert Wilders ervan dat hij ‘geen afstand durft te nemen van aanhangers die kritische journalisten met geweld bedreigen’.

Waanzinnig, zegt Bosma, die zijn partijleider eerder aan sappige oneliners als ‘Ella Vogelaar is knettergek’ hielp. De PVV-fractiesecretaris onthult dat De Beus geen ‘neutrale waarnemer’ is maar (in 1994) opsteller van het verkiezingsprogramma van de PvdA: ‘Hij is dus een van de veroorzakers van de problemen waar Nederland zo zijn buik vol van heeft. Hij en zijn PvdA-vriendjes hebben de verpaupering en islamisering zelf georganiseerd.’ Nu durft De Beus te beweren dat de PVV gewelddadige trekken vertoont. De conclusie kan niet uitblijven: ‘De hooggeleerde professor demoniseert.’

Geruststellend dat Bosma zijn lezers verzekert dat de partij van de vrijheidsmeeuw geen gevoelens van haat en wrok koestert. Maar is dat ook zo?

Even terug naar de aanleiding van de column van De Beus: de verkiezingsbijeenkomst van de PVV op Tweede Pinksterdag in de Rotterdamse Ahoy. Uit de luidsprekers schalde John Fogerty’s ‘Rockin’ All Over The World’. Vanachter de katheder haalde Geert Wilders uit naar ‘de doctorandussen met designerbrillen, de VPRO, de kunstmaffia en de linkse grachtengordel’. Vervolgens was er gelegenheid tot het stellen van vragen.

Hoe ging de PVV de rode neuzen van de staatsomroep aanpakken, wilde een bezoeker weten. Bosma: ‘Ik zou die neuzen gaan afhakken. Oooh, ik zie Clairy Polak al liggen.’ Tijdens het lijsttrekkersdebat kwam Alexander Pechtold van D66 terug op die uitspraak: ‘Uw fractiegenoot Martin Bosma zei dat hij de grote neus van Clairy Polak al zag liggen. Vindt u dat een leuk grapje, mijnheer Wilders?’

Wilders in alle staten want het ging niet over de gróte neus van Clairy Polak maar over haar róde neus. Israël-fan Wilders liet zich niet voor een antisemiet uitmaken! Bovendien had Bosma het alleen voor de grap gezegd. Wilders: ‘Natuurlijk wensen wij mevrouw Polak niets kwaads toe, behalve dat ze het nieuws in Noord-Korea gaat voorlezen.’ Een aparte vorm van humor hebben ze, de PVV’ers!

Bosma, de man die geen haat en wraak koestert, hanteert vaker gewelddadig taalgebruik. Op dezelfde verkiezingsbijeenkomst in Rotterdam omschreef hij zijn fractie als ‘een kleine knokploeg die iedere dag de Kamer binnenloopt’. In de Volkskrant van 30 mei bezigde hij een soortgelijke term: de fractie opereerde als een ‘negenkoppige falanx’. Voor wie de geschiedenis van de oudheid niet kent: de falanx was de gesloten infanterieformatie waarvan de oude Grieken zich in oorlogstijd bedienden. Zelf omschrijft Bosma zich bij voorkeur als de chief whip van de fractie (‘met een zweep’).

PVV’ers drukken zich wel vaker uit in termen waarvan ik denk: moet dat nou pers se? Een unheimisch gevoel bekroop me toen ik in De Pers het verslag las van het overwinningsfeest van de partij in café De Haagsche Kluis. ‘Nederland ontwaakt,’ riep oud-politieagent Hero Brinkman bij die gelegenheid verheugd uit. Zou hij niet weten dat de NSDAP in 1933 op Unter den Linden paradeerde onder het aanheffen van de leus ‘Deutschland erwache’? Dierenvriend Dion Graus noemde de verkiezingsoverwinning dezelfde avond verheugend voor Wilders want die ‘werkt dag en nacht voor volk en vaderland’.

Nooit gehoord dat dat de titel was van het propagandablad van de NSB? Maakt de PVV nou met opzet gebruik van zulke misplaatste historische vergelijkingen of begin ik langzaamaan paranoïde te worden? Voor alle duidelijkheid: flirten met verbaal geweld is in Nederland nooit voorbehouden geweest aan populistisch rechts. Zelf denk ik met het schaamrood op de kaken terug aan de slogans van de studentenbeweging in de jaren zestig: ‘Dood aan de Amerikanen’ en ‘Een, twee, drie, vier, vijf, zes, zeven, acht, gooi minister Veringa in de gracht.’ Onze erfopvolgers, de krakers, wensten de projectontwikkelaars een vreselijk lot toe. Maar daar kan de PVV geen excuus aan ontlenen.

In het voorjaar van 2007 liep een vriendschappelijke voetbalwedstrijd tussen Jong Oranje en Jong Marokko in het Willem II Stadion in Tilburg lelijk uit de hand. Hooligans van Marokkaanse komaf richtten een ravage aan. De Kamerleden Wilders, Brinkman en De Roon drongen erop aan dat de arrestanten ‘een aantal Nederlandse voetbalstadions opruimen en schoonmaken en daartoe hun tandenborstel meenemen’. Niet erg kies. Om hen te vernederen lieten de Oostenrijkse nazi’s Joden het trottoir met een tandenborstel reinigen. Een standbeeld in de Weense binnenstad herinnert daar nog aan. Volgens Wilders moesten de Marokkaanse relschoppers nog harder worden aangepakt: ‘Na een waarschuwing moet de politie het recht krijgen met scherp te schieten op bijvoorbeeld een been.’

Geen wonder dat de PVV bij de bodybuilders op mijn sportschool zo populair is.

 

Sluit je nu aan voor slechts €4,99 per maand

Sorry, je hebt op het moment geen toegang tot dit artikel.

Waarschijnlijk heb je een abonnement zonder digitale toegang. Wil je deze content graag lezen, sluit dan snel een abonnement af.

Heb je wél een abonnement met digitale toegang, neem dan contact op met onze klantenservice: 020 – 5518701.