Het beledigen van bevriende staatshoofden is binnenkort niet meer strafbaar. De vader van Clara van de Wiel belandde er in de jaren zestig voor in de cel. ‘Maar wist je wel dat we “Johnson Molenaar” hadden geroepen?’

In de jaren negentig had je een reclamespotje waarin enkele kinderen met hoge irritatiefactor tegen elkaar opschepten over hun vader. ‘Mijn papa werkt bij McDonalds’, was het eindbod waardoor iedereen uiteindelijk stilviel.

Als er in mijn jeugd moest worden opgeschept had ik ook altijd een onovertrefbare troef. Mijn papa had een nacht in de cel gezeten.

Een pijnlijk familiegeheim verklapte ik daarmee niet. Integendeel. Mijn vaders ogen beginnen nog altijd een beetje te fonkelen als hij erover vertelt, en spaarzaam zijn die momenten allerminst. Ergens in die lange periode voor mijn geboorte – precieze jaartallen en feiten doen er in de verhalen van mijn vader niet zo toe – was hij gearresteerd voor het beledigen van een bevriend staatshoofd.

Eind jaren zestig...