Google-watcher

Binnenkort zit ik elf jaar met een eigen website op internet. Mijn domeinnaam werd zes weken later geregistreerd dan die van Google, dus het is niet overdreven om te stellen dat ik er praktisch vanaf het begin bij was. Al die jaren ben ik een heavy user van Google geweest, een fantastische zoekmachine met een sympathieke uitstraling, maar er is alle reden om ze kritisch in de gaten te houden. Google is een machtig, wereldwijd bedrijf dat enorm veel privégegevens over mensen verzamelt. Hoe gaan ze daarmee om? Vijf jaar geleden werd Google een beursgenoteerd bedrijf. Voor mij was dat het sein om met een Google-weblog te beginnen. Ook zette ik Google.startpagina.nl op, met drieduizend links onderhand de grootste Google-vraagbaak ter wereld.

De komst van aandeelhouders heeft er merkbaar toe geleid dat Google het spel harder ging spelen. Er moet winst gemaakt worden. Steeds vaker is de privacy van de gebruikers in het geding. Meestal balanceert Google op het randje van...