Tijd van leven

Wat was uw beste tijd?

‘Dat is altijd in retrospectief, natuurlijk. Op het moment zelf heb je dat niet in de gaten, want dan zou de magie meteen verbroken zijn. Toen ik voor het eerst in mijn leven ontdekte dat het mij lukte om een meisje te zoenen, was dat misschien wel het mooiste ogenblik in mijn leven. Maar de waarheid gebiedt mij toe te geven dat ik in die tijd bloednerveus was en de tobberij zelden zo groot was. Maar als je dan nu eenenzestig bent, denk je: op mijn zestiende, t├│├ęn was het leuk.’

Wat was uw naarste tijd?

‘Ik denk niet met veel plezier aan mijn kindertijd terug. Mijn moeder kreeg mij toen ze twee├źntwintig was. Ze had niet veel tijd voor mij, ze wilde volop in het sociale leven staan. Ik was kennelijk een kind dat veel aandacht en liefde vroeg en dat sloot niet goed op elkaar aan. Godzijdank had ik een grootmoeder die net op het moment van mijn geboorte weduwe werd. Mijn opa had zich op vijftigjarige leeftijd geheel en al dood gedronken – die...