Reintje Gianotten (54) Uitgeverij Gianotten

‘Ik geef boeken uit die ík waardevol vind. Ik moet enthousiast zijn over hun literaire kwalitei­ten, het onderwerp én omdat ik denk dat er een markt voor is. Hun uiterlijk is voor mij minstens zo belangrijk. Dus laat ik ze zo aanlokkelijk mogelijk vormgeven: in linnen gebonden, met stofomslagen, gekleurde schutbladen, dat werk. Leunstoeltuinboeken bijvoorbeeld. Geen kweektips voor bonte geraniums, maar wel Tuin in de branding, waarin Adriaan van Dis, Maarten ’t Hart, Lien Heyting, Rudy Kousbroek, Hans Ree en K. Schippers schreven over tuinieren en de natuur voor het clubblad van Nieuw Vredelust, een volkstuinencomplex even buiten Amsterdam. Ze bejubelen de tuin in verzen, liedjes en korte verhalen.

Zelf heb ik daar ook een tuin. Als ik op datzelfde Vredelust in het najaar mijn composthoop zeef, denk ik nergens anders meer aan. Aan het eind van de middag zie ik alleen maar “goud” in mijn kruiwagen liggen. Als iemand de liefde...