Reportage / Bezuinigen op gehandicapten

‘Ik was altijd een heel druk baasje en ontzettend ambitieus. Naast mijn studie international management had ik drie bijbaantjes. Ik zag mezelf later als topmanager bij een multinational of als eigen ondernemer.’ Het leven van Jaap Bressers (27) kreeg onverwacht een totaal andere wending, vijf jaar geleden tijdens een vakantie in Portugal. Bij een duik in de zee kwam hij met zijn hoofd op een zandbank terecht. ‘Ik voelde meteen dat het helemaal mis was en ik mijn nek had gebroken. Met mijn hoofd naar beneden dreef ik rond. Ik kreeg geen adem meer. Dit is het dan, dacht ik. En ik nam afscheid van het leven.’ Maar net op tijd draaide een golf hem om en duwde hem langzaam richting het strand.

Bressers liep een hoge dwarslaesie op. Hij is vanaf zijn borst volledig verlamd. Uitvoeringsinstituut UWV wilde hem honderd procent arbeidsongeschikt verklaren. Hij zou nooit meer hoeven te werken. ‘Maar daar heb ik tegen gevochten, dat wilde ik echt niet....