Max op vrijdag | Verkiezingen

Jaques Monasch: streng, sociaal (en door zichzelf wat overschat)

Max van Weezel
Voormalig PvdA-Kamerlid Jacques Monasch presenteerde maandag zijn nieuwe partij Nieuwe Wegen. Foto: Phil Nijhuis/HH

De kiezersmarkt lijkt al min of meer verdeeld, denkt Max. De kiezers die nog over zijn willen een sociale én strenge voorman. Een opperhoofd, dat mooi wel van je pensioentje afblijft.

Politicologen hebben een pracht van een term verzonnen voor kiezers die hunkeren naar een sterke man maar wel eentje die niet hun pensioentje of bijstandsuitkering afpakt: die kiezers horen thuis in het ‘links-autoritaire kwadrant’, niet te verwarren met het ‘sociaalliberale’, ‘conservatief-liberale’ en ‘rechts-autoritaire’ kwadrant.

Al in 2009 ontdekten Wouter van den Brug en Joost van Spanje van de Universiteit van Amsterdam hoe aantrekkelijk het voor nieuwe politieke partijen is om het ‘links-autoritaire kwadrant’ te bedienen. Het gaat om zo’n dertig procent van het electoraat dat een economisch links standpunt combineert met een rechtse opinie over bijvoorbeeld criminaliteit en de komst van migranten. Vaak komen die kiezers uit wat vroeger de arbeidersklasse werd...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials