Tijd van leven

Verdoet u wel eens tijd?

‘Als ik een deadline heb, hark ik eerst het pad aan of schep ik de dakgoot leeg. Iets fysieks, daar maak ik mijn hoofd mee leeg. Maar tijd verdoen is dat niet echt. Je zou kunnen zeggen dat je tijd verdoet wanneer je helemaal niets doet, maar voor mij geldt dat ook niet. Het resultaat van niets doen is namelijk dat de tijd langzamer verstrijkt en voor iemand van mijn leeftijd is dat gunstig. Tegen de boerderij aan zitten en wachten tot het koolzaad naar boven komt. Daarom ging ik naar Groningen, uit die snelle wirwar van Amsterdam.’

Wanneer was u het gelukkigst?

‘Tussen mijn veertigste en mijn zestigste, dan leef je pas echt. Dan is alles op zijn plek met werk, carrière. En als je talent in goede banen is geleid, kun je daarnaast gemakkelijk je sociale leven hebben. Alles komt tezamen. Het is ook fysiek, eigenlijk, dat je je dan goed voelt. Ik voelde me toen het mooist en het leukst.’

Wat was uw naarste tijd?

‘Mijn middelbareschooltijd. Wat...