Tijd van leven

Waar heeft u te weinig tijd voor?

‘Voor het beantwoorden van fanmail. Als ik signeer, zoals nu ook weer met de verschijning van de geïllustreerde Woutertje Pieterse, dan ben ik een alleraardigste, vriendelijke oom. Maar als ik post krijg met het verzoek tot het maken van tekeningetjes en portretjes van kinderen – soms sturen ze het stukje linnen al mee – of het maken van een strip voor een bruiloft, dan blijft dat liggen. Mensen vragen soms wel eens te veel, maar ook eenvoudige briefjes beantwoord ik zelden. Daar ben ik niet zo erg aardig in.’

Wat was uw naarste tijd?

‘Na de bevrijding moest ik naar de mulo en dat was zó vreselijk. Ik zat daar als jongetje zo verloren in een heel grote klas: er stond een vreemde meneer voorin die het ergens over had waar ik helemaal niets van begreep. Algebra, meetkunde; het ontging me volledig, want mijn lagere school had niets voorgesteld in de oorlog. Pas toen ik eenmaal op de kunstacademie zat, was het leed geleden, dat was voor...