Schrijver, essayist en criticus Jacq Vogelaar is op 69-jarige leeftijd overleden. Mischa Cohen sprak met hem toen hij zes jaar geleden de Constantijn Huygensprijs ontving.

Jacq Vogelaar (Tilburg 1944 – † Utrecht 2013) was de Nederlandse experimentele prozaschrijver bij uitstek.

Daarnaast recenseerde hij voor De Groene Amsterdammer, maakte het literaire tijdschrift Raster en schreef Over kampliteratuur, een essay van zevenhonderd pagina’s, waarin hij literatuur over nazi-vernietigingskampen en de communistische goelag-archipel citeert en analyseert. Mischa Cohen sprak met Vogelaar toen hij zes jaar geleden de Constantijn Huygensprijs ontving. ‘Ik ben een prijswinnaar met een virtueel oeuvre.’

Ik kom uit een volstrekt boekloos arbeidersmilieu, een omgeving zonder enig geheugen. Vandaag is vandaag, waar heb je gisteren dan nog voor nodig? We waren met zijn achten, als ik wilde lezen ging ik onder de eettafel zitten. Toen ik op mijn dertiende goddank naar een internaat...