Het schijnt dat vluchtstroken en tankstations vooral in de jaren zestig en zeventig bevolkt werden door geurende, met backpacks zeulende lifters. En dat er gelift werd van huis naar college, naar festivals, en zelfs naar louche vakantiebestemmingen in een nog niet verwesterd Oost-Europa. Dat gebeurde zonder mij, want ik leefde toen nog niet. Ik groeide op in de tijd van Furby’s, Tamagochi’s, goedkope vliegtickets en betaalbare hogesnelheidstreinen. Terwijl ik volwassen werd, veranderde Nederland van uitgemergeld krakersstaatje in een vadsig yuppenparadijs. En vadsige yuppen liften niet. Toen geluk in de jaren zestig niet heel gewoon was, was er weinig geld en veel lust naar verandering. Met een duim omhoog en soms blote voeten op het asfalt bereisde losgeslagen (én geëngageerde) twintigers Europa.

Vlak voordat ik op mijn zeventiende voor het eerst alleen op vliegvakantie ging (naar Alanya, het Salou van de Turkse kust), vertelde mijn vader me over een van zijn eerste vakanties....